diumenge, 3 de maig del 2009

TertúlIES Almussafes / 3. "Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts", de Toni Cucarella.

Dilluns 27 d'abril ens reuníem alguns professors i algunes mares a la biblioteca de l'institut per parlar sobre el llibre "Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts", de Toni Cucarella. L'autor ens va regalar la seua presència, la seua parla i un grapat dels seus coneixements, que en són molts, sobre fraseologia, cultura popular i moltes coses més.

Bon consell ens va donar Urbà Lozano, l'autor del llibre que motivà l'anterior tertúlia. De veritat que gaudírem tots de la lectura d'aquest relat i veritat és, també, que xarrar sobre el llibre amb l'autor va ser un plaer indescriptible.


Va ser una tertúlia per a reflexionar sobre com han canviat les coses i els costums en els últims anys, com moltes coses han caigut en dessús o creiem que són del tot innecessàries o inútils en el nostre món "supermodern" i globaritzat, i com, a conseqüència d'això, moltes paraules i moltes frases fetes i locucions que s'empraven estan caient en l'oblit.

Canvia el món, canvien les persones, canvia la llengua. I canviant, s'empobreix, perquè alhora que guanya per un costat, en perd per molts altres. Per per la part de la memòria i de la cultura pròpia.

La nostra cultura, la nostra llengua... a imatge d'un camp d'ametlers.


Diu l'autor: "No se sabia si els bancals d'ametlers perduts tenien propietari, i si en tenien quin era el seu nom. Ningú no s'hi acostava per reivindicar-ne el domini, ni que fóra per arrancar els arbres i estalviar-los la lenta agonia que no tenia altre destí irrevocable que la mort.".

Podeu trobar a Toni Cucarella en els seus blocs:
Cucarella. Toni Cucarella en roba de batalla (bloc de l'autor)
La Cuca Salamanduca (bloc de l'autor)
Toni Cucarella Edicions (bloc de l'autor)

Abans d'anar-se'n, ens deixà recomanades unes lectures:
  • Llengua de tribu i llengua de polis: bases d'una traducció literària, de Joaquim Mallafrè.
  • La clau de vidre, de Dashiell Hammett.
  • Havanera, de Francesc Bodí.

I dos llibres d'ell:

  • El lledoner de l'home mort.
  • Heretaràs la terra.
El llibre motiu de la tertúlia és, de totes totes, molt recomanable.