diumenge, 14 de juny del 2020

Discurs de Graduació de l'Alumnat (curs 2019-2020)


Hola a totes i a tots, familiars, professorat, companys i companyes, amigues i amics.

Resulta difícil expressar els sentiments que ara mateix compartim. És una mescla d'alegria i orgull per haver arribat al final d'una etapa que va començar anys arrere, quan per primera vegada vam arribar a l'institut amb un poc de por i desconcertats per tot el que ens esperava. Començàrem sense saber què ens esperaria darrere de cada porta. Tant és així que volent anar al bany, acabàvem en l'habitacle del personal de la neteja. I més d'un, segur, es va clavar en algun embolic i va acabar al despatx del director o de la cap d'estudis. Però a poc a poc vam anar sentint-nos més còmodes fins que va acabar sent la nostra segona casa.

Ja han passat quatre anys meravellosos i molt intensos que hem espremut al màxim. Hem patit, hem gaudit, de vegades ens hem cansat... i hem conegut noves persones que ara ens són imprescindibles, fins i tot fora de les aules. Però sobretot hem aprés molt. I el més important: hem crescut com a individus mentre maduràvem amb el pas del temps.

L'institut també ens ha aportat valors que ens serviran per a tota la vida, perquè ara, més que mai, sabem el vertader significat de: "l'esforç té la seua recompensa". Perquè si hui estem ací és perquè hem estat treballant amb constància, superant cadascun dels reptes i obstacles que ens han eixit al davant.

Com va dir Walt Disney, "tots els nostres somnis es poden tornar realitat si tenim el coratge de perseguir-los". I ara mateix comencem a decidir el nostre futur per a aconseguir totes les nostres metes, els nostres somnis.

Hui estem feliços. Però també compartim un sentiment de tristesa, perquè els nostres camins, a poc a poc, es van separant. Alguns ens veurem encara pels passadissos de l'institut d'Almussafes; però d'altres, ja no. No obstant això, estem segurs que ens tornarem a veure i compartirem molts més moments junts.

Estem molt agraïts dels companys i companyes que hem tingut durant aquests cursos passats. Molts ja ens coneixíem i altres s'han incorporat de nou, però entre tots ens hem donat un gran suport en tot moment i entre tots hem construït mil anècdotes per a recordar. Aquests anys, compartint els nervis abans d'un examen, l'alegria d'acabar un curs i l'estrés de passar nits senceres estudiant, hem construït vincles d'amistat que ens duraran tota la vida.

Volem manifestar el nostre agraïment a totes les professores i professors, perquè sou un pilar fonamental en la nostra educació i ens heu ajudat en tot el que heu pogut i més. Gràcies per ensenyar-nos tot el que hem aprés, per despertar-nos la curiositat i la creativitat i per fer-nos entendre que no hem de veure l'estudi com una obligació, sinó com una oportunitat que cal aprofitar al màxim. També hem vist el vostre esforç en aquest període de quarantena i hem comprovat com us heu adaptat a les nostres necessitats i heu estat amb nosaltres per facilitar-nos poder estudiar el millor possible amb els recursos disponibles.

És també ocasió per acomiadar els docents que aquest any es jubilen, els que canvien d'institut i els substituts que ja no ens acompanyaran. Als primers, desitjar-los que continuen en actiu per a la societat i que d'una manera o altra continuen col·laborant per construir un món millor. Als altres, desitjar-los que els seus futurs alumnes gaudisquen de la seua professionalitat.

I, com no?, també volem donar gràcies als nostres pares i a les nostres mares, per tot el vostre suport incondicional i per la vostra empatia, per estar amb nosaltres a tothora i, especialment, en els moments difícils. Amb elles i ells volem celebrar també quan les coses ens ixen bé, com ara, el moment d'acabament d'aquesta etapa educativa. I és que vosaltres sou l'espill en què ens reflectim diàriament, ja que abans de ser metges, mestres, policies... serem persones. I quines millors persones per a comparar-se que amb els nostres pares i mares?

Sabem que aquesta etapa s'acaba, i amb ella els nostres camins se separen, però no és un adéu, sinó un fins després, ple d'emocions i d'alegria. Perquè des de xicotets somiem en coses grans i és això el que fem en la vida: lluitar per allò que volem aconseguir. I clar que ho aconseguirem! Perquè ara és el nostre moment! Comença la que potser siga la decisió més important que fins ara hem pres. I sabem que, sobretot, no hem de rendir-nos fàcilment, perquè si d'alguna cosa estem segurs, és que amb constància i esforç tot es pot. Així doncs, company, companya, persegueix els teus somnis sempre, passe el que passe, i que ningú ni res t'ho impedisca.

Tots sabíem que la graduació d'aquest curs 2019-2020 anava a ser molt diferent a les anteriors a causa de la pandèmia que patim. Ens hem hagut de quedar sense l'esperat viatge de fi de curs o la festa de graduació a la qual tants aprovats li hem dedicat. Tanmateix, celebrem tot l'esforç demostrat durant aquesta etapa. Ens esperen moltes més experiències futures per provar, però aquesta ha sigut única i no la tornarem a viure. Gràcies a totes i a tots aquells que l'heu feta possible!

Hi ha una frase que diu: "Enamora't del procés i els resultats arribaran". Nosaltres, amb constància i positivitat, amb els suport de les famílies i els docents, ens hem enamorat del procés d'aprendre i ara poder dir ben fort que...

HO HEM ACONSEGUIT!


Discurs elaborat 
per alumnat de 4tESO (P.I.Oratòria i Debat Acadèmic)
 i llegit per l'alumna Evelyn V.G.)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Precioso discurso, y muy bien narrado, felicidades...