dimarts, 2 de març del 2021

Lliga de Debat 2021

El passat 25 de febrer, l'IES Almussafes va participar, per segona vegada, en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat que organitza anualment la Xarxa Interuniversitària Lluís Vives. Una competició dialèctica en la qual poden participar equips formats per alumnes de 4t d'ESO i de Batxillerat. 

Ens vam inscriure a la Lliga en el districte de la Universitat de València i han sigut set estudiants de 4t d'ESO els nostres representants: Alba Muñoz Cano, Ana Capellino Sabater, Auxi Sanchis Melero, Joana Salvador Alemany, Jordi Vila Alepuz, Nerea Carreres Magraner i Paula Marí Ballester.

Enguany, la situació sanitària ha obligat a l'organització a reformular totalment la competició ja que els debats s'havien de fer a distància a través d'una connexió simultània entre el moderador i els dos equips que debatien en cada moment.

El tema de debat era: «És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?». El jurat que valoraria els debats estava format per Carme Gregori Soldevila (Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València), Maria Jesús Hernández Lucas (Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València) i Nèlson Seguí (professor de Secundària).

Durant tot el matí es van succeir els debats entre els cinc equips participants. Un total de deu debat. Hi participàrem en quatre, enfrontant-nos als equips de l'IES Ramon Llull (València), de l'IES Isabel de Villena (València), de l'IES Porçons (Aielo de Malferit) i de l'IES Cid Campeador (València).

Finalment, els nostres joves estudiants (possiblement eren l'equip més jove dels cinc) van quedar en un digníssim tercer lloc. Cal deixar constància del fet que els debats amb els equips que han quedat en primer i segon lloc van ser molt renyits i que les puntuacions han sigut molt ajustades (només per sis centèsimes en un cas, i per set centèsimes en l'altre, no vam guanyar).

Aquest espectacular resultat no és fruit de la casualitat, ja que portem preparant-nos la participació des de fa setmanes dins d'un treball col·lectiu amb la resta de companyes i companys que enguany cursen el projecte interdisciplinari Oratòria i Debat Acadèmic. En les últimes setmanes, els nostres 7 representants han augmentat la intensitat del seu treball: s'han reunit en hores de pati, han mantingut moltes reunions a través de videoconferència, han compartit molts documents i informació, han pràctica les intervencions davant de tota la classe...


Ara, després d'una feina ben feta i molt satisfactòria, tots ells reconeixen que aquesta activitat els ha suposat molta feina, però també un creixement personal i acadèmic molt important i han descobert el gran valor del treball cooperatiu. Afirmen, sense cap mena de dubte, que es tornarien a presentar, tot i els nervis, i recomanen que en el futur continue la nostra participació en aquesta Lliga.

Enhorabona, 7 magnífics-magnífiques!