dijous, 3 de juny del 2010

Conferència d'Enric Romaguera a Picassent

El passat 14 d'abril, un grup de treballadors i professors de l'IES Almussafes vam tindre el privilegi d'assistir a la conferència que va impartir a la Casa de la Cultura de Picassent el nostre company i professor Enric Romaguera. El contingut va versar (com no podia ser d'una altra manera en data tan assenyalada) al voltant de la II República i la posterior repressió franquista a Picassent.

La conferència va comptar amb la presència massiva de familiars dels represaliats picassentins i de veïns i amics que van voler acompanyar-los i solidaritzar-se amb ells amb la seua presència.
L'acte va tindre una profunda càrrega emotiva ja que per primera vegada, gràcies al treball rigorós d'investigació portat a terme per Enric Romaguera, vam poder conéixer els drames pels quals van haver de passar tantes persones a qui la repressió franquista no sols els va llevar part o tota la seua vida, sinó que, a més, va intentar ocultar-los per a la història fent que un mantell de terra, por i silenci romanguera durant estos anys sobre la seua memòria.


També es va recordar la repressió i marginació patida per les viudes i òrfens que
van haver de tirar endavant amb privacions i humiliacions que van condicionar de forma traumàtica la resta de les seues vides.

Enric ha contribuït amb este acte a reivindicar la memòria de tots els seus conciutadans i conciutadanes, sense oblidar, fins i tot, la d'aquells que també van pagar amb la seua vida durant el període republicà. I és que, si volem no repetir els errors del passat, la primera cosa que haurem de fer és conéixer el que va ocórrer, perquè ja sabem quines van ser les conseqüències. I sobretot, no hem d'oblidar l'enorme retrocés a què ens va portar la implantació d'una dictadura militar fruit d'un colp d'estat. No oblidem tampoc les persones que van donar les seues vides per defendre la república i el seu govern, el qual va ser legítimament triat per sufragi universal el 16 de febrer de 1936.


L'acte va finalitzar amb tots els presents en peu, aplaudint durant diversos minuts i rendint homenatge d'esta manera a tots els picassentins represaliats.


Alfredo Albors, Conxa Belda,

Alejandro Bellido, Luis Botello,
Paco Caballero, Pepe Candel i José Luis Ull