dijous, 10 de febrer del 2011

Científica del mes


Nom: Juliana Fariña González

Naixement: Abril del 1946, Badajoz
Domicili actual: Madrid

La doctora Juliana Fariña ha estudiat medicina a la Universitat Complutense de Madrid on es va llicenciar i més tard doctorar. Va obtindre, junt a la llicenciatura, el Premi Nacional de Llicenciats Becaris.
El 1983 va obtindre una càtedra en el Servei d'Anatomia Patològica a l'Hospital Clínic de Madrid.
L'any 1998 passà a formar part, com a membre per mèrits, de la Real Acadèmia Espanyola de Medicina.
També és membre i presidenta de la Comissió Nacional de l'Especialitat Anatòmica Patològica i Membre del General del Consell Nacional d'Especialitats Mèdiques. Ha sigut presidenta del Comité científic dels tres primers congressos hispànics Americans Virtuals d'Anatomia Patològica.
Ha sigut elegida per a Who is who in the world (18a edició, 2000), publicació que conté quasi 63.000 biografies de persones dignes de menció de tot el món.
També ha escrit diversos llibres relacionats amb la seua especialitat, com ara:
Tratado de Anatomía Patológica. Editorial Masson-Salvat, 1990.
Citopatología del Aparato Respiratorio y de la Pleura. Editorial Panamericana, 1996.
Ha analitzat els diferents aspectes citològics del tracte genital femení d'acord amb el Sistema Bethesda actualitzat al 2001.
Inclou les bases clíniques i histològiques, les estratègies de qualitat i recomanacions de control i seguiment segons els últims documents de concens al seu llibre Citología Ginecológica de Papanicolaou a Bethesda.

La doctora ha sigut pionera en la campanya de prevenció de la Grip A. Com a presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid, va proposar un canvi de costums. Senyala que els espanyols ens toquem i besem per a saludar-nos, pero hauríem d'optar per la forma de saludar que tenen els japonesos i seríem menys propensos a contagiar-nos de la Grip A. Podem observar així que la cultura influïx a l'hora de previndre el contagi de malalties i que una cosa tan insignificant, com és per a nosaltres donar dos besos, podria fer que molta gent quedara afectada per aquest virus.

Va ser iniciadora de l'Ecopsia, que consistix en fer una ecografia del cadàver i obtindre material de tots els òrgans i lesions observades. Els avantatges d'aquest mètode en comparació a l'autòpsia són: No obri el cadàver, és millor acceptada pels familiars, és més ràpida i és més barata.

Va estudiar la morfologia pulmonar als diabètics i amb les conclusions que va extraure de les seues investigacions va escriure l'article “Nodular Fibrosis of Lung in Diabetes Mellitus".

Va aportar una prova per a determinar, al igual que en l' ecòpsia, si un cadàver intacte està afectat pel virus VIH del qual deriva la malaltia de la sida. Aquesta determinació la realitza a partir de l'estudi de l'humor vitri. Fariña explica la prova a la publicació “Prueva rápida de seropositividad al VIH en cadáveres”.

A més, ha sigut directora de nombrosos cursos monogràfics tals com: Citología y patología ginecológica y mamaria, Cardiología anatomoclínica, Patología experimental, Patología molecular, Técnicas necropsicas, Microscopía electrónica, Fotografía científica.

Enllaços d'interés:
http://multimedia.correofarmaceutico.com/videos/dna-juliana-farina
http://www.jfarina.com/curriculum.htm
http://www.grupoimo.com/index.php?ids=821&lang=es&spec=142
http://www.youtube.com/watch?v=ufGNuqjHIQI

Alumnes de 1r de Batxiller de l'assignatura de Ciències per al Món Contemporani.