dimecres, 3 de desembre del 2008

José Luis Requena, PRIMER PREMI

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana ens comunicava el 27 de novembre que José Luis Requena Sala, professor de matemàtiques del nostre institut, havia obtingut el primer premi de la convocatòria de Premis 2008 de la Comunitat Valenciana a materials didàctics per a la millora del rendiment de l’alumnat en l’ensenyança bàsica, en l’àmbit Científico-Tecnològic de la categoria d’Educació Secundària Obligatòria.

El treball premiat té per títol “Matemàtiques de cine” i l’ha elaborat formant equip amb els professors Agustín Muedra Jornet (de la Secció IES Clot del Moro, de Sagunt) i amb Maria del Carmen Raga Benedicto (de l’IES Manuel Sanchis Guarner, de Silla).

El seu treball recopila i analitza les matemàtiques que es presenten al cinema, tant en les pel·lícules amb gran contingut matemàtic com en altres, aparentment sense contingut matemàtic, i que, tanmateix, ofereixen multitud de mostres d’aquesta ciència. Però els tres autors van més enllà i proposen també activitats motivadores per a l’aula que facen reflexionar i ampliar els conceptes tractats. A més s’ocupen també d’analitzar els tòpics i estereotips que, sobre els matemàtics, han sigut divulgats i popularitzats pels cinema.

En la mateixa línia d’aquest treball premiat, el nostre company està impartint cursos de formació al professorat al Cefire de Torrent. D’aquesta manera, no sols comparteix amb companys d’altres centres tots els continguts referits anteriorment, sinó que també els ensenya a usar programes informàtics necessaris per a la preparació de material específic per a portar a l’aula.
Enhorabona, José Luis.

Segur que coneixeu algunes pel·lícules amb matemàtiques o algunes matemàtiques de pel·lícula:
Moebius (1995)
L'indomable Will Hunting (1997)
La veritat oculta (2006)
Galileo Galilei (1974)
Pi (1998)
Una ment maravillosa (2001)
...i moltes més.

Les matemàtiques són de cine!