dimecres, 23 de març del 2011

Almussafes i la sort

El 23 de març, Almussafes va estar en mans de moltes persones de l'estat espanyol i segurament, algunes d'elles no ens oblidaran mai, perquè els haurem donat sort. Ens estem referint al fet que el 23 de març el nom d'Almussafes i la torre Razef van "decorar" el número del sorteig diari de la ONCE.


Una alumna, Maria Calero Contreras, de 2nESO B, ens explica algunes de les característiques del símbol identitari per excel·lència de la nostra localitat: la torre.


La torre Razef es troba situada a una zona important d'Almussafes ja que està ubicada a la Plaça Major, junt a l'església, i a prop del carrer Major, que travessa tota la població de nord a sud.
Es tracta, per tant, d'un edifici d'època musulmana que va ser restaurat recentment, al segle XX. La seua funció era defensiva i tenia com a missió protegir la població davant invasions enemigues. Més tard, després de la reconquesta cristiana, passà a mans del monestir de la Valldigna i serví com a duana en el pas a altres poblacions. Hi ha qui diu que estava connectat amb altres torres de pobles propers a través de passadissos subterranis.
La torre Razef és quadrangular, té una altura aproximada de 20 metros i presenta tres cossos ben diferenciats: una primera part, més ampla, que servix de base; una zona central amb sis finestres a cada costat; i una àrea superior que forma els merlets. A l'interior podem comptar 120 graons formant una escala de caragol. En ella, el primer tram transcorre en l'obscuritat total, mentre que després la llum entra a través de les xicotetes finestres.
Un monument, un referent,un emblema, que ens dóna personalitat com a poble.