Fa sis segles que
Anselm Turmeda va escriure el poema
"Elogi dels diners" amb una càrrega crítica enorme a l'ordre social i moral d'aquella època.
Fa sis segles, però pareix que estiga referint-se a l'època actual. Sembla que els diners estan sempre al darrere de la gran majoria de les accions, o inaccions, humanes.
¿Queda encara un racó per al tracte humà i per a la filantropia?
47 comentaris:
Estic molt d'acord amb aquest poema sobretot amb l'últim vers que diu que tot es fa per diners.Pense que aquest tema no passa mai de moda ja que desde sempre els diners han significat molt per a les persones. D'acord amb el poema els diners ens fan il.lusió,sobretot quan els posseim però a vegades es cumpleix el que diu el poema y pot fer a les persones infernals ja que cada vegada volen més y es fan codicioses.També crec que és veritat que els diners compren a les persones com es diu ací.Un altre aspecte important és quan es diu que si els vols no els deixis anar,aquest fet ens ocorre a moltes persones ja que quan algú té no guarda i quan ho necessita no té,aixina que és millor estalviar-los.
Com a conclusió podria dir que els diners ens poden fer mal o be,això depén de l'ús que hi fages d'ell.
Maria del Mar Martínez Sansaloni 1r BAT. H.
El poema de Anselm Turmeda ens explica com els diners en la seua època, podien canviar el pensament de la gent i, inclòs, fer miracles. Actualment és així?
És cert que en la societat en la que vivim, els diners apareixen en tot moment, ja siga per parlar-ne de la crisi i per dir-nos els pocs que hi ha, o per contar-nos com els qui els tenen en gran quantitat els gasten, de vegades per a bé i altres per a mal, igual que cita Anselm Turmeda en la segona estrofa del poema.
Però, també és cert, que sols amb diners no ho aconseguixes tot. Actualment, se suposa, em avançat moralment fins a aplegar a un punt en que, de vegades són necessaries més coses que la riquessa material, com, per exemple, els estudis, o, per bé o per mal, la imatge i la estètica.
Els diners poden servir per moltes coses: comprar menjar, roba, pagar tractaments mèdics o per viatjar arreu del món.Tenir riquessa, a més, és un bon suport per aquella gent que vol tenir una estabilitat en l’actual societat. Però els diners mai podràn comprar l’amor i l’estima que pot hi haure entre dues persones.
Turmeda, de forma sarcàstica, explica com els diners són adorats i canviats per el déu, siga de la religió que siga. En la seua època la creença en un dogma era molt important, per això l’adoració als diners era com una gran falta moral a la societat religiosa; actualment, els diners i la riquessa s’han impossat a la religió, ja que l’esglèsia no té el poder que tenia en aquell segle: avuí en dia, abans trobes un polític amb un bon tratge i un maletí ple, que a un creient practicant.
Sí, és veritat, els diners poden arribar a fer miracles i modificar el pensament de la gent, però, què no pot fer l’amistat, l’amor i la perseverança? Canviar el món, mínim.
Andrea López Bleda 1ºBatx.
Aquest text parla de com els diners poden dominar el món i les persones que tenen poden fer i desfer coses al seu grat.Pense que aquest és un tema que encara avui és vigent ja que la majoria de les persones ho fa tot per diners.Per a la gent tindre diners és important i a més segons el poema ens fa feliços.Però també té els seus inconvenient,com es diu al poema,els diners també poden fer que una persona siga roina perquè soles veu els diners i res més.
Tabé he de dir que aquest poema ens diu que els diners poden animar a les persones com per exemple quan diu que fa als capellans cantar.Segons el text també poden arribar a la conclusió de que amb diners es pot comprar la majoria de coses com per exemple quan diu que una persona passa de jutge a advocat.
Per finalitzar diré que les persones han de fer un ús responsable amb els diners perquè de el contrari poden acabar sent esclaves d’ell.
IVAN GIRONA LOZANO 1 BATXILLERAT CIENTÍFIC
Segons aquestes estrofes d’Anselm Turmeda a la seua època es vivia una gran crisi espiritual i de valors. La gent s’allunyava cada vegada més de l’objectiu religiós i moral i el que es buscava eren més els béns, diners,... és a dir, hi havia present un sistema materialista on l’important eren els diners i no la persona. L’autor afirma que els diners feien la felicitat i que gràcies a ells, es podien fer canviar el curs de les coses, fer parèixer al més foll, assenyat. Però la pregunta que ens fem és, queda encara un racó per al tracte humà i per a la filantropia?
Efectivament, aquest problema de fa sis segles encara perdura, si mes no, en més increment. L’important són els diners, els beneficis, els béns o tot allò que es pot aconseguir i que a la vegada et facen aconseguir cosses. Està per damunt el preu de la moralitat humana. Tot és intercanviable per diners. És cert el que es diu que qui va inventar els diners va destruir la llibertat, doncs l’ésser humà es capaç de creure la mentida sabent la veritat quan està en joc un valor monetari. A la justícia i a altres àmbits de la política o de la vida social hi ha molts interessos que no juguen en favor de la igualtat, doncs els diners són la mà del dimoni. No obstant, en la vida hi ha moltes coses molt més importants que els diners, com la pròpia persona, els seus drets, valors,... però costen tant... Realment aquesta frase és molt sovint presents a la nostra vida diària, perquè és clar que per poder sobreviure en aquest sistema s’han de tenir una quantitat determinada de diners, per menjar, veure, tenir una casa, etc. Però moltes vegades ens quedem sols en això i no vegem que els diners són sols papers que nosaltres els posem un valor determinat, que nosaltres produïm. Aleshores, la persona deu de ser més important que un tros de paper amb números. La persona és aquella que pot estimar, riure, plorar, amar,... no els diners. A més les millors coses són gratuïtes: el somriure, els amics, la família, l’amor, els bons records,... Abans es podien adquirir aquestes emocions sense aquest paper al que anomenem diners. Realment, sembla que els diners facen miracles.
Per tant, s’ha d’aspirar a ser ric però no tant de diners, sinó de coneixements, de virtuts, de parla,... de molts aspectes que realment són interessants i necessaris per a la vida. Cal pensar, i reflexionar sobre aquest tema, com ens va dir el filòsof Voltaire: “Quins creuen que els diners ho fan tot, acaben fent qualsevol cosa per diners.”
Andrea Natividad Catalunya 1º Batxillerat Científic
ELS DINERS
Els diners han sigut, és i serà símbol de poder, font d'alegries i tristeses, un incentiu més fort que l'amor, la fe, la família, l'amistat i la justícia, tan fort que fins i tot la salut moltes vegades depèn d'ell.
L'expressió "amb tu, pa i ceba" està relacionada amb l'amor i els enamorats, els qui la utilitzen per ponderar el seu desinterès, a manera de promesa de mantenir-se junts més enllà de les dificultats per vindre, però la crua realitat és que quan falten els diners, l'amor desapareix davant les baralles i la necessitat, i quan hi ha diners una relació es pot mantenir fins i tot sense haver amor pel mig, per tant els diners si és un al•licient en una parella.
Així mateix segons Voltaire "Quan es tracta de diners, tots són de la mateixa religió". Fins i tot l'Església ha valorat la fe dels seus feligresos segons els donatius que han ofrenat, ha permès menjar en dates que estava prohibit previ pagament amb l'anomenada "butlla de carn", i fins i tot passa la cistelleta per recaptar diners en enterraments i altres cerimònies religioses, per això també els diners és un bon substitut de la fe.
De la mateixa manera està la família, paraula que significa amor, unió, suport, solidaritat, però que perd el seu significat quan de diners es tracta, per aquesta raó les herències són les majors enemigues de les famílies.
D'altra banda està l'amistat i com va dir Benjamin Franklin "Presta diners al teu enemic i el guanyaràs a ell; préstalo al teu amic i el perdràs" de manera que amb diners tens amics on vulguis tindre i per la mateixa raó pots perdre'ls que tens.
Respecte a la justícia essencialment es basa en els diners, si tens per pagar la fiança surts i sinó et quedes tancat, si tens bons advocats més possibilitats de guanyar, si mor una persona estimada en accident o un altre tipus de desgràcia la pena és més suportable amb les indemnitzacions, fins i tot s'ha de pagar les costes del judici, per tant la justícia no és gratuïta, de manera que com va dir Petroni, escriptor i polític romà, "la justícia no és més que una mercaderia pública, i el cavaller que presideix el tribunal ratifica les transaccions ".
Sens dubte els diners influeix molt en la salut, les persones amb diners no tenen el cos tan picat i extenuat com les persones que han d'exercir treballs pesats, i això repercuteix en la seva salut, i sens dubte amb diners pots pagar medicines i tractaments que no estan a l'abast de la gent sense recursos, de manera que "la salut sense riquesa equival a mitja malaltia" frase de Thomas Fuller.
Com hem pogut comprovar des que es va inventar els diners tot a girat entorn d'ell, i ningú per molt que tingui esta content perquè sempre hi ha algú que té més, però encara que és veritat que considere que tenir diners sense salut i amor ha de ser una cosa molt trista, també pense que tenir amor, salut i diners és una cosa que només tenen uns pocs privilegiats, i com somiar és gratis faré meva una frase de Fernando Savater que va dir: "El meu somni és el de Picasso; tenir molts diners per viure tranquil com els pobres".
Jordan Rivas Camarasa 1 Batx-C
L'elogi dels diners és un poema escrit per Anselm Turmeda durant el segle XIV. Cap al 1370, Anselm Turmeda es transllada a Bolonya, on va aprofundir en l'estudi de teología.
Com molt bè diu el títol els diners han estat molt importants en les nostres vides. Aquest poema em fa veure que la societat es mou al voltant dels diners. Durant tot el text Anselm Turmeda ens està emfatizant la paraula diners. Aquest fet fa que no parem de pensar-hi. Algo que està clar i que avui en dia encara segueix vigent és que tots els grups socials volen conseguir cada vegada més diners, per a així poder viure millor i amb mes privilegis. Els diners, tant en aquella època com en l'actualitat, fan que ens sengam millor i no estar tan enfoscat quan alguna cosa no va bè.
Com molt bè diu Anselm Turmeda pense que els diners són molt importants i que no hi han que malgastarlos en favades. Tambè pense que no tot en aquesta vida són els diners. Vaig a concloure aquest assaig amb un dit molt famós i que ens faça reflexionar;''Els diners no donen la felicitat però ajuden a conseguirla.''
Ana Isabel Martínez Bosch,1er de batxillerat humanistic.
En aquest poema de Anselm Turmeda el tema principal són els diners. Tot el poema parla sobre ells com a objecte que tot el món desitja, el mateix títol ens ho diu tot “Elogi dels diners”,en ell es diu que els diners ho poden fer tot, i que segons qui siga el seu propietari poden fer bé o mal. També es reflexiona que per a algunes persones els diners són més importants que inclús el mateix Déu, ja que hi ha persones que adoren aquestos més que a qualsevol altra cosa, i els anteposen entre tot. Una persona per diners pot canviar la seva manera de ser i pot fer per ells qualsevol cosa, ja que aquestos són corruptes i enganyosos. Anselm Turmeda veia tot això desde la seva perspectiva, però no s’equivocava gens amb la seva manera de vore el món, ja que avui en dia els diners continuen movento tot.
LARA CALATAYUD RODRIGO, 1r Batxillerat Humanitats
Després d'haver escoltat el poema recitat d'Anselm Turmeda, L'Elogi dels Diners, podem extraure diversos efectes dels diners.
En primer lloc, tindre bon nivell econòmic té la seua part positiva, perque en l'actualitat, els diners son esencials per a qualsevol cosa.
Per atra part, la gent es pot tornar obsesionada per la seua possessió, o pot canviar la forma en la que actuen.
També hi ha vegades, en les que els propis diners canvien la forma de ser de les persones o de actuar, ja que els consideren com a una prioritat.
Personalment, crec que són importants fins a un punt, però que hi ha coses més valuoses en la vida que no tenen perque ser materials.
Raquel Fortea Gómez 1er Batx-C
En aquest poema Anselm Turmeda ens parla de les influències que fan els diners amb nosaltres , i també el poder que exerceixen .
Al llarg del poema ens va parlant sobre totes les coses que son capaces de fer els diners. A la primera estrofa , diu que els diners poden fer savis a les persones ignorants , es a dir, que tothom que tinga diners per pocs coneixements que tinga amb diners podrà fer que totes les persones el vegen com a savi i culte . De seguit en la segona estrofa ens parla del ús dels diners ,depenent del seu ús serviran per fer bones o males coses .A la següent estrofa menciona que la societat es baralla , parla i predica sobre les persones que tenen diners degut a que la gent que pertany a una classe alta és popular i tots estaran atents al que fan. A la quarta estofa vegem que sense importar les classes socials a les que pertanyen els diners influencien sobre totes les persones , nombra als capellans perquè l’església aconseguia moltes coses amb el poder dels diners .A la quinta estrofa parla sobre que els diners fan tornar a les persones primes grosses ja que a l’Edat Mitjana qui estava gros era senyal que tenia diners .A la sexta estrofa primerament llegim:”Diners tornen los malats sans”, es dir, en aquella època qui no tenia diners no podia comprar medicaments per tant només les persones riques podien aconseguir curar-se de les malalties .Després vegem que Anselm és imparcial ja que ell es va fer musulmà i diu que tant els moros com cristians són capaços d’adorar als diners i abandonar al seu Déu . A la setena estrofa parla que els diners ho mouen tot segons l’ interés de cadascú fins i tot poden arribar a fer miracles coses que pensem que no poden passar amb diners es compliran . A la huitena estrofa , aconsella que no hi ha que deixar anar els diners si els podem aconseguir millor ja que els diners tot ho mouen .A l’última estrofa com a consell final diu que si vols trobar el bé,en aquest cas tindre diners, em de ser devots a un sant i fer per ell totes les coses .
Per concloure em pogut conèixer tot el poder que tenen els diners.
Melina Galindo Muiños 1º BAHA
El poema d’Anselm Turmeda tracta de tot lo que se por fer en els diners. Demostra que moltes vegades sense diners no se pot fer res i que els diners també poden canviar la forma de ser de les persones. Fa referencia, que segons qui usa els diners i segons com els usa, si els usa bonament o malament, pot ser d’una forma o d’una altra. Si una persona, ja siga noble o campesí, utilitza els diners en bones accions, sense desviarse, la poden considerar més filla de Déu, mentre que de l’altra forma la poden considerar més undida en el pecat. El poema ens conta, que com pasa ara i en tots els països, per a tindre una bona salut has de tindre diners per a poder permetre’t medicaments. Anselm Turmeda segueix contant-nos en el poema que els diners poden fer miracles, perque se diu que una persona en diners, es a dir gent de la clase noble, es feliç, però una persona, com per exemple els campesins que no tenen quasi res, no poden ser igual de feliços ja que no se poden permetre ni a sí mateixa, ni a la seva familia una vida en comoditats, incolent a vegades les més bàsiques.
Toni Sánchez Pelayo. 1 Batxiller Hum.
El text d'Anselm Turmeda tracta sobre de quina manera afecten els diners a la societat, tot i que la crítica està escrita des de fa molt temps, també podem aplicar-la a avui en dia per que els diners fan que moltes persones actuen d'una manera o d'altra.
Durant la crítica, Anselm Turmeda expressa que els diners condicionen la nostra opinió, fins i tot, diu que els diners ens poden canviar la manera de pensar que tenim sobre alguna cosa.
En un moment de la crítica diu que un sord només sent quan li ofereixen diners, aquesta ironia simbolitza que totes les persones busquen tindre quan més diners millor. També diu que tots els grups socials volen conseguir diners.
Conta que si tens prou diners pots arribar on vulguis en la vida. Ademés diu que si tens diners no tindràs problemes en la vida.
Personalment, pense que te raó durant tota la crítica, ja que jo estic d'acord amb tot el que expressa durant tota la crítica.
Per acabar, voldria escriure una frase que crec que deuria de ser la que ens guiés en la vida diària de tots. La frase és: No és més ric el que més té sinó el que menys necessita.
SALVADOR GRAU FRENICHE,1 BATX(HUMANITATS).
Segons el poema de Anselm Turmeda els diners ho canvien tot,poden fer bé i mal segons qui els usa.Per culpa dels diners hi han bregues,remors,humillacions...
Per altra banda , els diners alegren als xiquets ,als retors,i fins i tot als frares.Els diners engrossen a la gent que els té i els torna bords;tornen bons als malalts i tots,jueus,cristians i moros els adoren per damunt de Déu.Els diners mouen el món i cap persona diu "no".Tenim que tindre els més possible perquè així podrem arribar a Papa de Roma si en tens molts.Personalment cre que és una crítica molt avançada per a l'època perquè parla dels mals que sempre han fet els diners en les persones i fica pel mig a l'esglesia i als seus representants,però a més a més implica a totes les religions.Es un poema que es pot entendre perfectament a l'actualitat , perquè es el mateix problema que tenim ara.
Míriam Campos Peiró 1BAHA.
Anselm Turmeda fa veure en aquest poema un munt de coses roïnes que fan els diners, per example, fan que un jutge, que sempre ha de ser imparcial, estiga a favor d'un acusat.
També diu que fan dir als predicadors "Beati quorum" que significa dir el que tu vols sentir.
Diu també que les persones, ja siguen creistianes, mores o jueves, adoren als diners per damunt del deu propi Deu.
Pense que aquest poema presenta unes característiques semblants a la societat de hui dia, en la que no importa el color de la pell o de la part del mon d'on vingues mentres tingues la cartera i el compte del banc ple de diners, si no tens diners eres moro, i pel contrari si en tens, eres àrab.
Els diners poden canviar l'opinió de qualsevol persona, menys si té la capacitat per a pensar i decidir si val la pena fer alguna cosa no ètica o inmoral pels diners.
La nostra societat es defineix en poques paraules: DINERS, CODÍCIA, ENVEJA, etc. A les quals, la gent, per molt ben vestida que hi vaja, per molt de menjar que tinga al frigorífic, per mils de metres quadrats tinga la seva casa en el lloc mes luxós del món, sempre voldrà alguna cosa millor per poder fer ostentació del la seva riquesa.
Miguel Llop Oliver 1 BAH
Aquest poema d’ Anselm Turmeda cantat per Raimon nomenat “Elogi dels diners” parla sobre el que els diners fan a la societat, tant coses bones com d’unes altres males. Com diu la cançó els diners canvien a les persones fins al punt que els fa fer coses que no son propis dels éssers humans sinó de criatures sense criteri ni sentiments alguns, “homes infernals”,. Però clar com diu Anselm ,que era un home molt savi per a l’ època en la que vivia, tot depèn de la persona qui rep els diners ja que si el que rep els diners es una persona que no te mala fe pot fer moltes coses bones amb ells ja que pot ajudar a la gent .
En conclusió pense que estem creant una societat en la que a diferencia de com tindria que ser els diners estan convertint-se en una cosa imprescindible per a viure i que si no en tens no pots fer pràcticament res ja que ens fan pagar per a tot. Pense que si continuem així anem a aconseguir una Espanya mes pròpia de l’ Edat Mitjana que del segle XXI per que si et poses a pensar la gent que hi ha aturada i lo car que s’ esta posant estudiar fan necessari que si vols estudiar tens que tindre molts diners com passava a l’edat mitjana, així que crec que estem retrocedint en volta de anar cap avant estem retrocedint. La frase que per a mi resumeix tota l’obra es “ Diners fan be, diners fan mal, dines fan l’ home infernal, et lo Sant celestial”
Marisa Copoví.
1 batxillerat humanístic.
Els diners tenen la capacitat d’influir molt a la societat, tant a la nostra com a la d’Anselm de Turmeda.
Amb els diners es pot fer canviar a una persona d’opinió, per mitjà del xantatge o del suborn.
Molta gent creu que quant més gran siga la quantitat de diners dels que disposa, major serà la seua felicitat. Clarament aquestes persones estan equivocades, pot ser que augmenten les seues possessions i això els produeixca una mena de plaer social però a la llarga aquesta satisfacció seria buida altra vegada, açò podria arribar a una dependència a les compres.
Sovint, els diners són considerats com prioritaris, en la cançó d’Anselm de Turmeda utilitza l’exemple de que tant els cristians, els jueus i els àrabs abandonarien el seu Déu si fora necessari per obtindré beneficis monetaris. Açò demostra que vivim a una societat hipòcrita que renuncia als seus principis i a les seues creences pel simple fet d’augmentar les seues riqueses.
Per concloure, he de dir que els diners ens podran facilitar la vida però no millorar-la, ja que segons la meua opinió, té més importància el sentiment i l’afecte que els béns materials.
Sóc Adrian Alvarez Gonzalez del curs 1r de Batxiller de Ciències i a continuació donaré la meua opinió sobre el poema d'Anselm Turmeda, titulat l'Elogi dels diners. El poema és principalment una crítica als diners, al que representen, i està escrit en tercera persona tenint un narrador extern que en tot el poema fa referència als diners. Ademès, aquest text d'Anselm Turmeda, on esta escrit a la baixa edat mitjana on tot girava entorn de Déu, ens vol ensenyar a demostrar, mitjançant exemples, com els diners ens poden fer canviar la vida, i no només la vida, sinó a tu mateix , tornant-te més bona persona o tot el contrari. Les primeres estrofes del poema són una comparació que el autor fa amb diversos temes relacionant els diners. Les dos últimes estrofes són, en canvi, una reflexió del autor sobre els diners i el que repercuteixen. Està escrit d'una manera irònica, i podríem relacionar aquests exemples amb avui dia. El tema es bastant principal en la nostre societat i es un perfecte exemple de com les persones en aquest aspecte poden seguir uns mateixos estereotips de conducta encara que sigui de molts anys enrere. Si ens posem a pensar, moltes de les coses, bones o dolentes, les hem fetes per diners, ja sigui per necessitat o per simple diversió.
SENÉN MAGRANER MARTÍ 1er BATXILLERAT HUMANITATS
En aquest poema musicat ens parla del poder que tenen els diners. En molts aspectes ens parla sobre la necessitat de tenir aquests diners, que, en la societat de hui en dia trobem realment la necessitat de tenir-los.
En aquella època qui tenia els diners era qui tenia el poder; encara que actualment no sigui exactament així, amb diners pots viure una bona vida sense moltes preocupacions.
Com diu ben bé el poema, hem de saber salvar-los i hem de tindre cura amb els diners, perquè són molt cobdiciosos i hem de saber com estalviar-los i sobretot la forma de poder guanyar-ne.
Actualment per a estudiar una carrera fa falta bona cosa de diners i si no foren per aquests no podries ser una persona ben formada el dia de demà, que és el que intenta explicar en un vers de la primera estrofa.
Encara que els diners són bons i necessaris per satisfer les nostres necessitats, aquesta cobdícia pels diners fa que la gent arribi a fer coses molt roïnes per ells i depenent qui els gasti farà accions més dolentes o més bones, com és el cas de donar-los a una ONG.
També ens parla sobre els diners relacionat amb la salut. Sembla molt estrany però pensem que necessitem els diners per estar sans, per no caure malalts i tenir bona salut. La salut és un dret universal i la gent que no hi té diners no pot pagar-se cap medicament i pot arribar a morir! Sembla un poc extrem però això passava en la societat d’aquella època i en l’actual.
En conclusió penso que tot el món està d’acord amb que els diners són necessaris per a la vida, i que hem de tractar amb molta cura amb ells i saber aprofitar-los.
I per finalitzar, hi ha una frase que diu: “Els diners no duen la felicitat”, penso que hi te raó, però, potser, ajuden a trobar-la.
Alba María Gascó Domingo 1r Batxillerat Humanístic
Si volem trobar una bona crít0ica dels diners, no cal anar molt lluny. Fa segles l'autor Anselm Turmeda ja ens va deixar clara la seua fama amb el poema anomenat 'L'elogi dels diners' La critica ens presenta els diners com roíns. Fan el mal i el bé. Poden tornar a l'home infernal i celestial, segons els seus actes, com bé ens explica Turmeda en la segona estrofa. Podem alegrar inclús als més xicotets i als més grans. No hi ha edat, i ho canvien tot al seu pas. Ens demostra la seua importància quan ens diu que tots; moros, cristians i jueus, preferixen els diners abans que a Déu. Critica molt contradictòria amb tot el que sabem sobre eixa època, hui en dia. Poden cobrir d'or a tot el món però molt pocs els tenen. Canvien les vides dels altres i poden jugar un paper molt important. En conclusió, els diners fan miracles i com un bon refrany diu 'Amb diners, torrons'.
Silvia Gómez Calero. 1er Batxillerat humanistic.
En aquest poema de Anselm Turmeda el tema principal són els diners.
Els diners en la nostra vida tenen molt de valor, són molt importants per a nosaltres. Anselm ens demostra això diguent que poden fer la veritat, o que de jutge fan advocat . Segons Anselm Turmeda els diners també poden fer al home ser més savi, i curar als malalts i tornar-los sans.
Tots adorem els diners ja sigam moros, jueus o cristians, és a dir, que dona igual de la religió, creença o raça que sigues, però tens que tindre un bon ús d’ells, ja que poden fer bé al matéix temps que poden fer mal, però cadascú té que saber com utilizar-los i es té que ensenyar a ahorrar i no a malgastar.
A tots ens agrada tindré diners, i Anselm en el seu poema ens explica que son essencials en la nostra vida, i avui en dia seguim utilitzant els diners per a tot allò que fem.
Júlia Martínez Arbona 1Batx. C
El poema d'Anselm Turmeda critica la societat d'aquell moment on el poder dels diners era sobrevalorat. Actualment, aquesta crítica podria ser vàlida, ja que no hi ha tanta diferència amb la situació econòmica de hui en dia.
El que més m'impacta és que tot i haver passat set segles, la cosa segueix igual: els diners capgiren el món.
Segons l'autor, la nostra opinió es veu condicionada i podem arribar a fer coses que no ens sentiríem capaços de realitzar. No hi ha cap grup social que es puga resistir als diners, ni tan sols la fe de la religió perquè aquests triomfen per sobre de qualsevol tipus de creença. El motiu és, que si en tens prou pots arribar on desitges.
Amb açò, vegem que els diners tenen un gran poder. Deformen la realitat. Per exemple una persona amb pocs coneixements es tractada com si fóra molt intel·ligent. Influeixen també, a l'hora d'actuar perquè determinen la nostra vida.
Si volem considerar que hem avançat deuríem donar més importància al tracte humà i menys protagonisme als diners.
Melanie Ruiz Catalá (1er Bachillerat)
"Elogi dels diners"
El poema d’Anselm Turmeda mostra a través de les seues diverses estrofes l’immens poder i importància que els diners tenen sobre la societat, tant en l’època en què s’escriu el poema, com en la nostra societat actual.
Turmeda va aprofitar l’influx dels diners per a esbossar una crítica mordaç de pràcticament tots els components de la societat. Els diners poden comprar a la justícia, permet l’accés als títols nobiliaris, al mateix temps possibilita la curació dels malalts, ja que poden comprar cures mèdiques i medicaments que reposen la salut.
Els diners creen conflictes entre els hòmens, perquè desperta la seua avarícia i enveja. Recordem que estos són dos dels pecats capitals.
L’immens poder dels diners permeten a l’home cometre accions tant bones com roïnes, segons la fredor que este li vullga donar a la seua riquesa , o les accions que certes persones són capaços de fer per fer-se amb este preat bé que són els diners. Els diners afecten a tots els membres de la societat quan ho posseeixen.
Turmeda planteja també que encara que els hòmens estan separats per la pràctica de diverses religions (com la cristiana, la musulmana, la jueva… entre altres) i cada un té el seu propi déu, tots ells adoren al mateix temps a un déu comú i únic superior, que son els diners.
Esta reflexió critica que fa Turmeda, bé podria traslladar-se a la nostra societat, en la que encara que ja no hi ha els mateixos grups socials en l’actualitat, la influència dels diners en l’home actual continua sent la mateixa.
Teresa Gómez Albuixech 1r BAHA
ASSAIG : ELOGI DELS DINERS
A on vas diners?Allí on n'hi ha més.
Si tirem mà del refranyer popular, que està replet de saber i de tradició, ens apareixen moltes dites que fan referència als diners i deixen constància de la seua importància per a l'home. El que era vàlid antigament, està vigent hui en dia, encara més diria jo, perquè en un món com el nostre on és fonamental donar una imatge i posseir bens materials provoca un abús del consum on s'imposa l'idea del ''Tant tens, tant vals''. Som tractats i comptem en la mesura d'allò que tenim. I açò em porta a preguntar-me si tot val i a considerar cert que ''Vinguen els diners don vinguen, el cas és que vinguen''. No entrem a valorar si són diners fàcils, diners bruts o diners negres perquè en assumpte de diners sempla que tot està permés.
Tothom es dedica a envejar i desitjar allò que no té i que podria aconseguir amb diners, per tant, aquesta es converteix en la finalitat de la seua vida i els diners en un ídol al que adorarà.
Perquè, després de tot,què són els diners? Paper i metall que mai no coneixen ningú, viatjant constantment, donant satisfacció a tot aquell que en tinga a les seues mans?
Josep Casas 1 BATX-C
Com tots sabem, aquest poema fou escrit per Ansel Turmeda fa sis segles; pareix que hem retrocedit en el temps ja que es podria referir-se perfectament a la nostra època. Vivim a un món en el que el més important són els diners. Segon la Bíblia hi ha que compartir, mentres el Papa de Roma viu al Vaticà amb un fum de riqueses i a l'Àfrica hi ha gent morint-se de fam. A Espanya per exemple podríem perfectament comparar-la a la societat medieval, els treballadors seríen els camperols, que treballen tot el dia per sobreviure; a continuació estaríen els banquers i els polítics que seríen els nobles, l'únic que fan es robar a la gent honrada i deixen a un país en una gran crisis econòmica; i per últim la família reial que sols provoquen escàndols públics, el rei s'ha trencat la cadera mentre caçava elefants, l'infant s'ha disparat al peu, l'home de la infanta es veu involucrat en un frau econòmic. I jo hem prefunte, vivim en una societat avançada o es el que ens fan creure?
ISABEL GONZÁLEZ SANTOS 1BATX HUMANITATS.
Anselm Turmeda , ens conta una veritat com un temple. Per que , què son per a nosaltres els diners si no ho son tot? Els diners, una cosa tan insignificant com un tros de paper, obté la capacitat de canviar fins i tot les nostres vides d'un moment a un d'altre. Els diners son un concepte que pot tindre diferents conseqüències. Et poden fer feliç o per altra part destrossar-te la vida. Poden convertir un home honrat i savi en un altre que, fins i tot, arribi al punt de llevar una vida per a fer millor la seua pròpia. I es que la cobdícia i l’ànsia de l’ésser humà no te límit.
Però, també poden ser una salvació si els saps utilitzar correctament per exemple per ajudar als qui realment ho necessiten . Per que no es mes feliç qui mes te , sinó qui menys necessita.
Si visquérem en un món en el qual el que mes diners representés fos l'honradesa molts rics serien pobres i molts dels pobres rics.
PRISCILLA PEDRÓN LUZÓN
1r BATX HUMANES
Alguna vegada ens hem parat a pensar que ens diferència i ens influeix a tots conjuntament? La contestació pot ser molt senzilla per a uns, que banalment contestarien que podria ser el color de la pell, l’estatura, el sexe, etc. d’una persona, però, en canvi, altres directament no contestarien per no saber-ho o per por a dir-ne alguna barbaritat. La vertadera contestació està entre nosaltres, una ximplesa, quan ja ho sabem. No hi fa falta buscar respostes difícils o imaginatives, perquè s’aplegarà a enlloc. Tan sols necessitem una paraula: Diners. Com no? Però açò no es una novetat d’ara del segle XXI, com molts poden pensar. Ja des del segle XIV, aquest tema s’havia tractat, i a més a més, amb gran profunditat, com va ser el cas d’Anselm Turmeda en el seu poema de l’Elogi dels diners. En aquest text poètic, amb bastant més dificultat per escriure, segons el meu parer, ja criticaven la societat, econòmicament parlant. Ençà, esmentat al poema i, segons la meua interpretació, la carència de posseir bona quantitat de diners feia ser una persona o una altra, de ser una persona humil i bondadosa a passar a ser corrupta i envejosa, de tindre moltes amistats i ser pobre, a ser ric i tindre els diners com amics. La gent mateixa ‘feia la pilota’ a una persona adinerada, independentment de la seua estupidesa o del poc judici de què tinguera, i en altres ocasions, si li ho proposaven, es venia al preu que fora, però, per aconseguir què? L’honor d’una persona que ni se ho mereixia? No compensa. D’altra banda, també s’hi parla de la correcta, una minoritària part, o incorrecta utilització dels diners en què, principalment, s’obtenien en benefici propi, resultant curiós per a mi, de la mateixa manera, que coincidisca amb una dels tres tipus d’ànimes platòniques, l’apetitiva; segons la meua opinió, ambiciosa, cobdiciosa i sense remordiments. S’hi ha pogut identificar una estrofa del poema que, baix el meu punt de vista, és realment sorprenent que ho arribara a escriure un franciscà com fou Anselm i també, fa dubtar i confirma, a la vegada, la seua creença en la religió cristiana i el motiu pel qual es fera mahometà, respectivament, i que va ser: “Diners tornen los malalts sans; moros, jueus e crestians, lleixant a Déu e tots los sants, diners adoren.” En l’època, era molt respectat el manament de “Amaràs a Déu sobre totes les coses” i, segons el que he pogut interpretar, deixaràs d’amar a Déu per amar els diners ja que poden fer molts més milacres, com curar a persones indiferentment de la seua religió. Per això, el següent refrany: “Amb diners torrons”, és a dir, amb diners pots fer el que vullgues, comprar bens materials, servicis, persones, o com el cas d’abans, la salut d’una persona. Per a concloure, s’ha de dir que la atemporalitat, és a dir, la permanent vigència en el temps del tema, permet una fàcil adaptació i identificació dels lectors a “L’elogi dels Diners”, així com la gran quantitat d’exemples, extrets del poema, que podem trobar paral•lelament als nostres temps actuals. Tanmateix, encara que a les nostres societats predomine l’avarícia monetària, també ens queda, en algun raconet, un poc d’amor pel gènere humà.
Víctor Rodríguez Rodríguez, 1 Batx.H.
En aquest poema musical, Anselm Turmeda vol mostrar-mos la part mala dels diners, és a dir, que els diners porten coses que no conven a la persona.
Diu que pots conseguir coses fàcilment amb els diners. Estic d'acord amb el punt de vista que ens mostra Anselm, perquè moltes vegades, la gent que és adinerada pot aconseguir coses que la gent amb menys diners no ho aconseguiria de ninguna de les maneres. El que no estic d'acord és que amb el simple fet de tenir diners, ens jutgen millor, pitjor o de diferent forma.
En conclusió, Turmeda ens deixa ven clar que els diners no tenen ni tenen que tenir res a veure amb la persona i la personalitat de cadascú, i que per molts diners que tingues no t'has de creure més important que la gent que no en té.
Pepe Linares Sanz . 1er batxiller (ciencies socials)
El poema d'Anselm Turmeda 'Elogis dels diners' ens demostra una obvietat que sense diners és molt difícil que les persones puguen desenrotllar les seues activitats domestiques, inquietuds profesionales...
Açò que ens diu Anselm és des que van aparéixer les primeres transaccions econòmiques fins a arribar als nostres dies, en el poema ens comenta diversos exemples de com el poder dels diners ho pot tot, fins arribats al punt que canvia el que la lògica i el sentit comú ens marca , una frase del meu propi tinter i que representa molt bé el que ens vol dir el poeta és que 'el poder dels diners lo blanc es torna negre i el negre es torna blanc'.
El poeta ens mostra diversos exemples:
Diners, magres fan tornar gords, Els diners al flac el torna gros,
lledesmes els bords. i torna legitime al bastard,
El que ací es diu no és propi de la nostra època sinó que sempre ha sigut , és i crec que serà , perquè ningú i repetisc ningú dóna res a canvi de res
Fidelio Alòs Gómez 1ºBACH
El poema del autor Anselm Turmeda parla sobre la importància que tenen els diners per a tothom.
Diu que els diners poden canviar la veritat, que poden dissuadir a tothom de qualsevol cosa, fer-lo augmentar o baixar de categoria, fins i tot fer-li dir lo que es vol sentir.
Els diners mouen el mon, poden legitimar lo il·legítim, fer lo bo roin i lo roin fer-ho bo, fan prodigis i també miracles, fins i tot fan sentir els sords.
Tothom els idolatra, siguen de la religió que siguen, i tinguen el càrrec que tinguen, a mes a mes quan mes diners se tenen mes se'n volen.
I acaba diguen que si tens la possibilitat de tindre'n no els deixes anar doncs podràs arribar on vulgues.
Quanta raó, i ja pot passar el temps que aixo no canvia, i per a adonar-se'n que aixo es veritat, no mes cal pegar una ullaeta al voltant,droga corrupció de polítics,... tot se val per a aconseguir els tans volguts diners.
Teresa Calatayud. 1er BAT CIÈNCIES
“Elogi dels diners” d’Anselm Turmeda.
En aquest assaig vaig a parlar de la meua opinió sobre el tema del poema de Anselm Turmeda. En aquest, el poeta descriu les conseqüències que originen els diners, que poden ser bones o dolents.
Ningú no podrà negar el poder que donen els diners, doncs el nostre sistema capitalista està indirectament basant en aquesta idea (diners=poder). Però no sols passa ara sinó que açò du succeint segles, com es pot veure en aquest poema. En frases com “Diners magres fan tornar gords” o “a qui diu "no" fan-li dir "oc" ” es veu reflectida aquesta idea.
En canvi vegem que la possessió de diners no sempre és mala, és més de vegades fa a la gent feliç, doncs dona la capacitat de comprar coses necessàries com menjar, medicines o roba, és a dir són pràcticament la base de la supervivència en un món on res és regalat. Açò es manifesta en oracions com aquesta “diners tornen los malalts sans”.
Óscar Roig Ferrer - 1r Batxiller Ciències
Aquest poema escrit durant el segle XIV per Anselm Turmeda és una crítica a la societat de l'època, on es descriu el poder que tenen els diners, els cuals són el símbol del progres i de la millora, en compte de la religió o dels coneixements.
Segons aquest poema els diners ho canvien tot; ja siga les teues possessions, el teu estatus social (ja que la societat estamental de l'edat mitjana estava dividida segons les possessions o diners que tenies), canvien el teu estat d'ànim i et fan fer coses que abans no faries. Però açò no significa que siguen bons o dolents, depen de lo que faces amb ells.
L'Elogi dels diners no sols retrata la situació de la societat que n'hi havia al segle XIV, ja que també retrata la situació en la que vivim actualment, un període en els que els diners i els interessos personals habitualment s'antepossen al benestar dels demés, com és l'exemple de la obsolescència programada en el que tots els productes estan dissenyats per a durar un cert temps i després d'açò et tens que comprar el mateix producte amb una petita millora (una persona és fa rica, mentres altres compren el seu producte una i altra vegada); peró també hi ha gent que utilitza els diners per a ajudar als demés, com és l'exemple les ONG.
En conclusió, els diners,de per sí, no son ni bons ni dolents, sinó que depenen de com s'utilitzen; açò ja ho sabía Anselm Turmeda fa més de 500 anys.
Mireia Canet Chaqués 1batxC
Que són els dines? En aquest poema Alsem Turmeda dona als diners un poder de societat, de que poden canviar el món o les formes de viure. Com ara, les persones que sols pensen en lo material sols volen diners per ser feliços. També les persones que menys diners tenen en la societat són els de classe baixa i els que tenen més son els de classe alta com passava abans. Per això Alsem Turmeda diu que els diners poden canviar la societat, ja que els que més tenen són els que manaran i canviaran l’estil de vida, com posar-ho més car tot.
Merche Nieto Fresneda 1BAH
El poema de Anselm Turmeda parla dels diners i de la manera com poden influir en la nostra vida canviant les intencions de les persones. Hem pogut observar que en una estrofa del poema on l'autor ha escrit un vers en llatí (Beati quorum) que vol dir "beneït sigui". La darrera part del poema diu que si no vols tindre problemes a causa dels diners, que busques a gent que en tinga i t'apropes a ells.
Encara que el poema tinga sis segles, el tema continua estant d’actualitat. En la nostra societat, tot es mou al voltant de la riquesa. Qui té diners pot comprar el seu benestar, bens materials, fer que canvien les coses (com l'opinió) i aconseguir tot allò que desitge. Però per desgràcia, qui no en té, te que viure de la caritat dels altres. La crisi econòmica que estem vivint ja la hem viscut abans i per això trobem aquest poema, en el qual, l'autor, que va ser un frare, assegura que els diners independentment de qui els posseeixi, capgiren el món, les lleis i les normes. Els diners son una de les causes per la qual la gent esta trista, no pot seguir al davant i inclús es queda sense casa. Qui té diners té que saber com utilitzar-los.
Les ONG son una organitzacións privades independents de governs i organismes internacionals que defensen la protecció social, cultural, legal i ambiental. El fet que més destaca es que es gent voluntària a ajudar sense rebre benefici material. El mateix passa amb els Missioners.
Segons la meua opinió jo pense que, si pots, tens que ajudar a la gent que realment ho necessite perquè aquest fet et proporcinarà molta més satisfacció personal que els diners.
Pablo Garcia Linares 1Batx-H
En aquest poema Ansel Turmeda el que conta es que tota la societat ,tant d’abans com d’ara, es mou pels diners per aixó repeteix aquesta paraula moltes vegades. El fet de tenir diners o no sempre condicionen la opinio sobre els homens o les coses. Aquest fet el demostra dient que la societat es baralla, insulta i rumoreja depenet de qui te els diners .Seguidament conta que en l’antiguetat no hi havia cap estamen o classe social que no els volguera i ho menciona amb un capellá. A continuación usa una ironia ,que m’ha sorprés , que és que un sord pot sentir sempre i quant li oferisquen diners. També m’impresiona que conte que quan ell vivia els diners movien el món cosa que actualmente está ocorregent el mateix .Finalment conta que la gent amb diners sempre en vol més la qual coasa demostra que tots tan abans com ara tenin cels de els que els poden aconsequir.
Per a concluir aquest text m’agradaria comentar que abans de llegir-lo no esperaba que tingués tantes similituts amb la societat capitalista a la que vivim. Per aixó demostra que el capitalisme sempre ha estat present inclús abans de que Adam Smith hi promulgues la seua teoría capitalista.
ANA CLERIGUES PONCE GRUP:1ER batxillerat d'Humanitats
A mi hem pareix que com es comenta, és un poema que es pot aplicar a la nostra época. Avuí, en esta crisis que afecta tant a les families, els diners fonamentalment i el mal ús de ells, ha segut el motiu de que ens trobem en ella. Com diu l'autor, els diners tenen la culpa de fer desgraciat a qui en té molts, perque realment no té la felicitat si no fora perque te diners. Y els diners així mateix son qui fa feliç al xiquet perque veu en ells com un regal. Els diners son golosos, quant mes tenim mes volem. I necesaris, totes les persones els perseguim.
El autor fa referència als diners que per aquell entonces eren fonamentals i trasladant esta idea al present, també ara són fonamentals. Un acudit diu, Per lo que tens se te valorará...i desgraciadament es així. Mirem als demés segons visten, tenen una casa o un cotxe...diners. No mirem als demés per la seua personalitat i per la empatia que pugam tindre. En primer lloc els mirem per lo que tenen i a nosaltres ens miren igualment. Es un tema de societat, una societat consumista que gira fonamentalment al voltant dels diners.
Arnau Llàtzer Arcas 1 batx Hum
Aquest poema escrit per Anselm Turmeda en 1396 tracta de la transcendència i resò que tingueren els diners a dintre de la societat de l'Edat Mitjana.
Anselm opina que la necessitat de possessió de fortuna provoca una metamorfosi a les ments humanes. Els diners poden fer l'home infernal, com també poden sanar qualsevol malalt.
També diu que amb l'adquisició d'aquests metalls es pot obtar al més alt càrrec social ("si molts n'hauràs poràs tornar papa de Roma"). A aquestos dos versos es pot veure la ironia que posseeix el poema d'Anselm Turmeda i l'estil que utilitza, un tant satíric. Tot i que la religió tenia gran importància a la societat, ell en fa referència al seu missatge.
L'escriptor afirma que els diners són els que donen dinamisme a l'economia ("Diners fan vui al món lo joc"). Aquesta idea és de caràcter contemporani, té total relació amb l'economia actual en què vivim.
Responent a la pregunta "Queda encara un racó per al tracte humà i per a la filantropia?" jo pense que la societat actual està molt influenciada per l'elogi dels diners i carència d'iniciativa pròpia sense beneficis a canvi. Crec que s'hauria de diferenciar més la plenitud pròpia independent al món material.
ALBERTO BORJA RAMÓN, 1 BAHA
Aquest poema d'Anselm Turmeda que tracta sobre l’elogi dels diners en una societat de fa sis segles, actualment, en aquests temps de crisi, el sentim i es com si es referís a la societat d’ara, pel tema de la crisi i el valor dels diners que la gent pot donar-li.
En aquest poema Turmeda tracta el tema dels diners com un valor que pot fer canviar les coses ràpidament, ja que diu que el diners poden ser be o mal utilitzats segons sigui el fi d’eixos diners; a partir d'açò, crec que tractar el tema dels diners en un poema per fer una crítica a la societat és de ser un gran savi, ja que jo done un valor important als diners, molt més enllà del que suposen per a moltes persones.
El tema de l’elogi dels diners per a mí suposa un món diferent que depèn de situacions, ja que no es el mateix el que faça jo amb els meus diners que el que faça un jugador de futbol amb els seus. Però així i tot, tots, i per molts rics que siguen, tenim que guardar per desprès tindre, be per a fins propis de cadascú o per urgències que ens poden sorgir on caldrà tindre diners.
Aquest és un tema que tothom tindria que donar-li un valor important ja que, amb ells tot es pot fer i a dia d’avui encara més. Per finalitzar diré que hem de tenir molt en compte la paraula "estalviar" i saber donar el valor adequat als diners en la nostra vida i intentar no utilitzar-los com un be maligne.
Rubén Méndez Esquer
1 de Batxillerat Humanitats
El tema d'aquesta obra d'Anselm Turmeda es com influeixen els diners en la nostra vida.
Parla sobre que amb diners es poden fer moltes coses i aquelles persones que tenen diners poden fer tot el que volen , siga bé o mal. A mes moltes de les coses , bones o dolentes, que hem fet alguna vegada , siga per necessitat o diversió, les hem fet per diners. Poden canviar-nos completament de caràcter. També amb els diners pots manipular a altres persones. I esque aquesta obra aunque siga del segle XIV o XV esta molt relacionada amb l'actualitat perquè molts dels exemples que es posen a la obra es podrien adaptar a la societat actual.
En resum, els diners ens poden fer canviar la vida, ens poden ajudar o ens poden perjudicar. Per uns quants d'aquests la gent fa de tot, tant si està bé com malament. Fan tornar envejós a la persona que no els usa en precaució.
Amancay Moliner Ribeiro 1Bach H
Elogi del diners
En aquest poema d'Anselm Turmeda, escrit a la edat mitjana on tot girava entorn a Déu ens vol demostrar que els diners poden canviar totalment la nostra vida , ens poden fer bé o ens poden fer mal. Per diners la gent fa qualsevol cosa, fa tornar envejosa a les ersones que no saben com utilizar eixos diners. Aquest poema es troba al Llibre dels bons amonestaments que va influir molt al s.XIX. Està escrit d'una manera divertida i irónica, segurament per a fer el text més ambigu per als lectors, encara que el vocabulari és prou complicat ja que utiliza el català antic.
Els diners porten més problemes que soluciones perquè sempre en volem més, tots depenem dels diners per sobreviure, són imprescindibles. El que més m'ha impressionat és que aquest poema va ser escrit fa 6 segles i encara continúa tinguent raó i la seguirà tinguent fins que desapareguen els diners.
Marta Campos Peiró 1 BAT-C
Després d’haver vist aquest vídeo, he pogut observar que Anselm Turmeda criticava la societat per com els movien els diners.
Com molt be diu un refrany, Els diners i els collons per a les ocasions, deurien de gastar-se els diners quan toca, no gastar per gastar perquè arribarà un punt que no podràs continuar seguir gastant-ne.
Però el que Anselm Turmeda critica es que moltes vegades, per no dir la majoria, els diners fan canviar molt a les persones sobre la seua personalitat i opinions. Com per exemple l’enveja i la lloança per diners.
La societat abusa dels que tenen diners perquè l’únic que els interessa són aquests i a més ningun grup social es pot enfrontar contra els que tenen diners ja que estan per damunt de les seues condicions.
Sempre volem aconseguir més dels que tenim, perquè com més en tenim més en gastem i pensem en coses mes grans, més importants o mes cares que volem aconseguir, per això no deixem passar de llarg cap oportunitat d’arreplegar-ne més si estan al nostre abast, i sinó cercar-los sense parar.
Alberich Navarro Lara 1 batx H
En el text d’Anselm Turmeda es reflexiona sobre l’efecte dels diners a la societat des del segle XIV fins l’actualitat. Els diners encara que no se n’adonem son els que marquen el ritme de la societat. Aquests son utilitzats tant per a fer una acció bona com per exemple ajudar a una societat subdesenvolupada o be per a actuar de forma inadequada fent que un grup de persones o un país, ixquen perjudicats. Les persones que gaudeixen de tindre en gran quantitat els diners, habitualment, es tornen ambicioses, es a dir, que en volen més, i els diners com he dit abans, també s’utilitzen per a fer actes roïns com puguin ser pagar a una màfia per a que mate a algú. Per tant, els diners fan canviar el model de vida de les persones i el seu pensar.
En la meua opinió, els diners fan que una persona, majoritàriament, canvíe el seu estil de vida i es convertisca en una persona ambiciosa i que sempre vol més del que té. Moltes de les persones que tenen un nivell de vida elevat, no son capaces de donar ajuda a les persones desfavorides encara que hi ha excepcions que si que ho fan.
En conclusió, respecte al que jo pense, els diners no son la felicitat perquè encara que en la societat en la que vivim son essencials en altres països subdesenvolupats com puga ser Algèria no ho son i encara que hi tinguen carència de algunes coses, les persones se ajuden entre elles, però aquests tenen falta de recursos com pugui ser la sanitat, educació o aliments essencials per a la vida i per això molta d’aquesta gent mor indignament
El poema és un retrat dels usos i costums del món cristià, sobretot de les classes dominants, que es mostraven corruptes i enganyoses.
Escrit durant el segle XIV, ens reporta a la gran crisi espiritual que afecta occident, en què l'economia passa a ser l'objectiu de millora. La tesi de Turmeda és que els diners poden capgirar el món.
Critica la forma de la societat d'aquell moment, on es sobrevalorava el poder dels diners, tot i que actualment aquesta crítica podria ser vàlida. L'autor ens vol fer entendre que la societat es mou al voltant dels diners. Diu que depenent de qui té els diners es gasten per a bé o per a mal, i que independentment de qui els empre pot capgirar el món, les lleis i les normes.
Turmeda també empra la ironia, quan diu que un sord nomes escolta quan li parlen de diners.
El poema forma part del Llibre dels bons amostenaments
Sunwei Ye
Primer de batxillerat científic
Diners,que és diners?
Diners es una cosa que ja es necesitem a partir de que quan naixem i quan morim també.
Durant totes nostres vides utilitzem diners per menjar,higiene básics,matrimonis,vivenda,que fins quan morim necesitem diners pagar taüt,cementeris,flors que ens donem...
Estem envoltats de diners i tothom treballem per aconseguir-les,perquè sense diners no sobreviurem en sociedad actual.Aixì que els que no tenen diners o falten diners en veure que no pot aconseguir prou diners per satisfaccer els seus necesitats,van a anar a per altres camins per aconseguir-les,com els que roben,els que vendre órgans o simplement els persones que senten als carrers per demanar diners.
El poema Anselm Turmeda "elogi dels diners" parlà dels diners,que amb això,podem saber que els causes que porten els diners ja estàn present en antiguitat.
Al final,com un estrofa de elogi dels diners:
Diners fan bé, diners fan mal,
diners fan l'home infernal
e fan-lo sant celestial
segons que n'usa
sols puc dir que intentem fer l'ús de diners millor posible!
Alejandro Rabadán 1er Batxiller ciències
A ala cançó es critica que els diners poden corrompre a tot tipus de persones sense importar la seua clase social, religió o forma de pensar.
En aquesta cançó en cara que es D'Anselm Turmeda es representa la societat actual a la que la corrupció pels diners estan fent que moltes coses canvien.
També els diners ens poden ajudar.Si hagués de triar un tros de poema, el que he trobat més divertit ha estat quan diu que les persones sordes de cop hi sentent quant dius "jas", i que fan dir que si a una persona que diu que no.
Nerea Lopez 1Batx H
El text d'Anselm Turmeda el que tracte d’explicar-nos es que els diners s'utilitzen amb distintes finalitats, i que també fa que les persones canvien d'actitud tant positivament com negativament. Aleshores cal afirmar que els diners influeixen en la vida diària i més que menys en les societats desenvolupades com pugui ser la nostra.
En la meua opinió, cal que diga que els diners no fan falta ja que creen molts conflictes i molts d'aquest acaben amb un final devastador. També les persones amb dines sempre volen més del que tenen i per tant es tornen ambicioses majoritàriament encara que, en pocs casos, algunes d'aquestes persones els utilitzen per a fer actes admirables com per exemple donar diners a un país del tercer mon o ja no hi fa falta que pertenèixquen a aquella societat sinó que també poden formar part de la nostra i estar en una situació desesperant a causa de la crisis que estem vivint.
Carlos Alòs Gómez
Amb aquest poema, Anselm Turmeda ens vol donar a conèixer la forma en la que els diners poden moure el mon i poden influir en les decisions i en les accions de les persones, fins a poder cometre il.legalitats.
Aquest poema escrit fa sis segles pot explicar també com és la gent en l'actualitat. La majoria de persones busca obtenir diners per damunt de tot i sense pensar en com pot afectar en la vida als demés.
Estic completament d'acord amb el que es diu al poema, perquè no pot ser que hi hagen persones que per no tindre diners no puguen ni menjar ni anar vestides. Tots pensem que la felicitat està en els diners, però no es així. Tindríem que aprendre a poder ser feliços sense diners
Publica un comentari a l'entrada