Divendres passat, a La Casa Cantonera d'Algemesí, se celebrava un ritual especial, el de la primera presentació en societat d'un poemari.
Per als estudiants de l'IES Almussafes, té d'especial el seu autor: Vicent Nàcher.
Durant els últims cursos, el seu llibre Un entre tants ha sigut, potser, la primera visita, i esperem que no l'última, a l'univers poètic que s'expressa en la llengua que ens és pròpia.
Ara, el volum s'anomena Alehop! i agrupa 50 poemes amb títols que transparenten la temàtica: "Tots els dies m'enamore",
"La fragilitat de l'ésser humà",
"Sempre pot ser l'últim dia",
"Escric per sobreviure",
"Els homes que arrepleguen menjar dels contenidors de fem"...
Es tracta d'un bon grapat de versos que ens conviden a l'activisme, a l'optimisme, a viure amb il·lusió cada moment de la nostra vida. Com diu l'autor: "Hem d'estar sempre a punt per al triple salt mortal que és viure".
La presentació del llibre no va ser una presentació "normal".
Per una banda, l'espai físic podríem dir que no respon, pròpiament, als patrons d'academicistes poètics (una acollidora casa antiga de poble, destinada a ser un espai obert a la creativitat).
Per altra banda, el recital oferit per Confiteor (interpretant esplèndidament una selecció de poemes) i la música de fons de Josep & Joansa Maravilla (el complement musical perfecte) va adobar una presentació inoblidable per a la multitud de persones que acudiren a l'acte (algunes de les quals l'hagueren de seguir des del carrer estant, perquè ja no hi cabia ningú més a dins La Casa Cantonera).
La presentació acadèmica del poemari va anar a càrrec Josep-Lluís Ribes, professor de Valencià de l'IES Almussafes. Parafrasejant alguns dels versos de l'autor, diu que Vicent Nàcher
"Escriu per devoció, perquè escriure és per a ell un exorcisme, perquè ningú no li pot llevar aquesta il•lusió diària feta de papers i lletres i la recerca incansable per trobar l'elixir de la felicitat.
I escriu per obligació, perquè ell, com a poeta, és un més que lluita amb tots i perquè té por a morir amb una existència sense repercussions en la millora del benestar dels altres".
El llibre apareix editat dins la col·lecció de poesia Plaerdemavida de l'Editorial Germania. Una editorial que, amb publicacions com aquesta, col·labora a engrandir la nostra llengua i el nostre patrimoni poètic. [Reportatge fotogràfic de l'editorial]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada