divendres, 4 de juny del 2021

Mereixem un carrer... a Almussafes

L'alumnat de 1r d'ESO i de 6é de Primària va engegar el projecte #mereixemuncarrer al passat mes de febrer. 

La perspectiva era doble: la commemoració de l'11 de febrer, Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, i la del 8 de març, Dia de la Dona

 

El projecte ha consistit, en primer lloc, en l’anàlisi i l’estudi de la denominació dels carrers del nostre municipi, per tal de veure quants carrers hi ha amb nom d'hòmens i quants amb nom de dones. 

Es va comprovar que, malauradament, a Almussafes són més nombrosos els carrers amb nom d'homes que amb nom de dones. El resultat de la investigació va mostrar que hi ha 23 carrers amb nom d'hòmens i cap carrer amb nom de dones.


Informàrem d'això a l'Ajuntament d'Almussafes i de tot el projecte educatiu que anàvem a dur endavant per tal proposar-li un nom de dona per a un carrer. A l'Ajuntament li paregué una fantàstica idea i des del principi ens prestà tot el seu suport.

S'encetà llavors un treball de recerca de dones importants que pogueren donar nom a un carrer de la nostra localitat. 

Després d'un procés de presentació i defensa de diverses propostes en cada  classe de 1r d’ESO de l'IES Almussafes i de 6é de les escoles del poble (CEIP El Pontet i CEIP Almassaf), cada grup va triar una única proposta. D'aquesta manera, s'obtingueren 12 finalistes.

El 12 de març, a través d’un procés participatiu de tota la comunitat educativa, es va procedir a efectuar una votació, en la qual participaren 371 persones i, d'entre les 12 dones finalistes, la Mestra Empar Sicluna, va ser la que més vots va rebre. I llavors vam comunicar al nostre Ajuntament aquest resultat obtingut.

El 3 de juny de 2021 hem rebut la visita de Belén Godoy (Regidora de Joventut, Infància i Adolescència i Igualtat) i Àlex Fuentes (Regidor de Cultura, Comerç i Mercat).

Han vingut per informar a tot l'alumnat que ha portat endavant aquest projecte que, finalment, un dels carrers laterals de l’IES Almussafes portarà el nom de Mestra Empar Sicluna.

Empar Sicluna va exercir la seua activitat docent a Almussafes entre 1866 i 1897. Així doncs, durant 31 anys va ser la mestra de moltes xiquetes a Almussafes, xiquetes que són les rebesàvies de moltes de les actuals famílies almussafenques.