José Enrique Campillo Àlvarez (Càceres, 1948) és doctor en medicina per la Universitat de Granada i Catedràtic de Fisiologia en la Universitat d’Extremadura. La seua tasca investigadora s’ha centrat en l’estudi de diversos aspectes relacionats amb la diabetis, la nutrició humana i l’exercici físic, d’on han sorgit nombroses publicacions. És membre de nombroses societats científiques espanyoles i de l’European Association for Study of Diabetes. En 1989 se li va concedir el Premi Nacional d’Investigació de la Societat Espanyola de Diabetis. El seu interès fonamental se centra en la anomenada Medicina Darwiniana i Evolucionista.
Per introduir-se en els principis en què es basa
Tradicionalment, quan volem fer èmfasi en la importància de l’alimentació en la nostra salut, es diu “som el que mengem”. Però des d’una perspectiva evolutiva, pot ser caldria dir ”som el que varen menjar els nostres avantpassats”. Cada canvi en la nutrició de les espècies avantpassats fou conseqüència de les necessàries adaptacions a les variacions en el medi ambient. El lector del llibre es veurà transitant pels darrers deu milions d’anys de l’evolució humana per comprendre els canvis en l’alimentació dels nostres avantpassats ( i les adaptacions metabòliques que hagueren de superar). Així mateix, s'hi explica com les circumstàncies ambientals i l’alimentació exerceixen sobre el nostre disseny evolutiu una pressió tan gran que aquest es “defensa” amb la malaltia.
Per què hi ha tantes persones obeses? Quina és la raó per la qual resulta tant difícil perdre pes? A quines raons respon l’epidèmia de diabetis que a l’any 2020 afectarà a més de 300 milions de persones? En “El Mono Obeso”, el professor Campillo analitza el paper que juguen els nostres gens en el desenvolupament de les anomenades malalties de l’opulència i ens explica com moltes d’aquests dolences procedeixen de la incompatibilitat entre el disseny evolutiu dels nostres organismes i l’ús inadequat que fem d’ell.
El que es pretén , per tant al llibre, és ajudar-nos a trobar el camí que poder fer les paus amb el nostre disseny evolutiu i aconseguir que els nostres gens de l’era prehistòrica i la nostra forma de vida actual estiguen en harmonia per gaudir d’una vida saludable i, possiblement, més feliç.
I.S.B.N : 9788484325246
Format: Tapa dura
Pàgines: 235
Publicació: 2004
1 comentari:
L’altre dia pegant-li una mirada als apunts de CMC hem va cridar l’atenció l’article sobre El mono obeso i el que suposa la medicina darwiniana davant la societat. Per tant, interessant-me més pel tema de l’alimentació vaig trobar un vídeo (publicat al 2008) en el que eixia José Enrique Campillo debatent certs aspectes. Açò, hem va cridar molt l’atenció ja que en un primer moment no pareixia que aquest llibre tinguera tanta relació amb el tema de la salut i amb els estils de vida. En aquest vídeo, ens diu que el gran problema dels països desenvolupats és l’enemic públic anomenat síndrome cardiometabòlic que desencadena tant la diabetis com altres malalties que finalment focalitzen en malalties cardiovascular (principal causa de la mort tant d’homes i dones en països com el nostre). La mare de tot aquest procés és, encara que hem costà creure-m’ho, l’excés de pes, sobretot l’obesitat central (que mouria a la vegada moltes altres malalties). També, a l’entrevista, és fa menció dels estils de vides incorrectes com el consum del tabac, el sedentarisme, canvis de comportament, alcohol… que influeix en el desenvolupament de la hipertensió arterial. Per tant, ell parla de fer exercici físic, agafar un estil de vida adequat i baixar pes per així, “viure millor”. Fent menció als micos, podríem dir que ell el que ens fa veure és que aquests animals canviaren els hàbits alimentaris per a sobreviure i així passaren al bipedisme. No obstant això, quan el desig i el voler desmesuradament un aliment ens envaeixi, ja que ens prové de naturalesa, hem de reprimir-nos. L’obesitat afecta tant a la nostra imatge com a la nostra salut.
Crec que la medicina evolucionista pot obrir noves portes i ens ajuda a explicar la gènesi i la raó d’ésser de moltes malalties, per exemple: els càncers.
Publica un comentari a l'entrada