dimarts, 13 de juliol del 2021

Discurs de Graduació d'ESO (curs 2020-2021)

 AUDIOLECTURA

Professorat, famílies, amics i amigues. Una abraçada a totes i a tots.

Aquest curs que acaba ha sigut especialment estrany... En qüestió de poc de temps, el nostre estil de vida ha canviat radicalment. El primer canvi i el més dràstic, va esdevindre el març de l'any passat: calia seguir les classes en línia. Una cosa nova per a tots, incloent professorat i famílies, però afortunadament hem aconseguit superar-ho tots junts gràcies al temps i a la nostra implicació.
Després arribà setembre i començaríem un curs molt diferent, en el qual, potser, esperàvem aquell viatge de final d'etapa que sempre havíem volgut viure amb els nostres companys de classe i que, per desgràcia, i per segon any consecutiu, no l'hem pogut tindre. Les circumstàncies ens ha obligat a madurar com a persones, ja que hem hagut d'adaptar-nos a canvis profunds i a normalitzar-los per la nostra seguretat i la dels nostres benvolguts.

 
Els inconvenients que ha suposat la pandèmia, ens ha obligat a afrontar molts problemes nous que han dificultat, entre altres coses, la nostra estada en l’institut: mascaretes, protocols i, el pitjor per a nosaltres, la distància de seguretat. Recordarem molt com, després de mesos sense classes, tots nosaltres estàvem nerviosos per saber amb quins companys i companyes aniríem enguany i ens preocupava, potser massa, com serien ara els nostres reptes com a estudiants. Per sort, tant de temps separats ens va fer apreciar el que era la convivència i, d'aquesta manera, ja amb els primers dies del curs ens tranquil·litzàrem quan vam veure que els companys que teníem al nostre costat, per molt que hi haguera un metre i mig de distància entre cada taula, es trobaven més a prop que mai.

Però no estem ací per a parlar solament de la pandèmia, sinó per a dir adéu a aquesta etapa escolar. Una etapa carregada d'emocions, tant positives com negatives. Cal valorar que aquest període educatiu ens ha aportat grans experiències i sentiments a tots nosaltres, hem fet noves amistats i hem conegut nous professors. A més a més, els nostres docents han sigut memorables i, probablement, hauran marcat, per a bé, una part molt important en la nostra vida. Ara comencem un nou període que ens aportarà noves sensacions per viure, gent per conéixer, una nova etapa plena d'experiències.

Al llarg de tots aquests mesos en l'institut, hem viscut una rutina que en molts moments no hem pogut suportar, però tots sabem que d'ací poc serà això el que més trobarem a faltar. Ens hem esforçat com mai abans ho havíem fet. Hem tingut molts treballs i exàmens que, irremeiablement, ens han provocat molts mals de caps, presses, nervis i plors. Com sol ocórrer en aquests casos, en algunes ocasions hem obtingut els resultats que buscàvem; en altres, no. I a tot açò s'ha d'afegir la dificultat extra d'una convivència anòmala i d'una mascareta que ha amagat l'emotivitat dels nostres llavis. Tota una cursa d'obstacles.  Definitivament, tot això ens ha dut a créixer com a persones i ser més independents que el primer dia que entràrem per aquestes portes.

Ara que hem posat fi a aquest moment de la nostra vida, ens adonem del fet que durant els anys anteriors hem anat adquirint vivències i hem fet front a situacions que ara podem recordar amb un somriure. Hem plorat, hem rigut, hem sentit por en algunes ocasions i ens hem superat a nosaltres mateixos i hem aconseguit les nostres metes. En aquest temps, no sols hem aprés del temari, sinó també de les experiències viscudes; i a més, també hem començat a fer una cosa que és fonamental i gens fàcil: conéixer-nos a nosaltres mateix, com som, com pensem, què ens preocupa, a què aspirem, com volem viure el present i per quin futur hem de lluitar.

Cal valorar totes aquelles coses que els anys en l'institut ens han donat. Les
rialles amb els companys, cada segon amb cadascun d'ells i cada bogeria que has viscut al seu costat... tot això fa, també, que haja valgut la pena. El que més ens ha marcat, segurament, ha sigut conéixer a totes aquelles persones que sempre durem a dins de nosaltres. D'ací un temps, quan mirem enrere, recordarem amb enyorança moltes de les persones que hem conegut i eixos moments que hem compartit amb elles.

Ja toca dir adéu i acomiadar-nos d'aquest temps, d'aquestes aules, d'aquestes escales i rampes, d'aquest pati, d'aquests profes... De tot el que ha marcat un abans i un després en nosaltres. Però més que dir adéu, volem donar les gràcies. Gràcies al professorat per haver-nos fet aprendre i per educar-nos i gràcies per la vostra valentia i per haver estat presents a les aules, arriscant tots els dies la vostra salut. Gràcies a les nostres famílies, per ser un suport fonamental en el nostre dia a dia i per acompanyar-nos en cada moment, quan ho hem necessitat i quan no. I també gràcies a les amigues i als amics, que són al final la família que elegim, no? A tots aquells que, en algun moment, ens han agafat de la mà i ens han ajudat a seguir. Gràcies. Gràcies a totes les persones que heu fet que hui marxem d'ací amb un sac ple de bons records que perduraran en les nostres vides. Gràcies.

 Discurs de Graduació elaborat
per l'alumnat de 4tESO (P.I.Oratòria i Debat Acadèmic)
 i llegit per l'alumna Alba M.C.)
Discurs complet en PDF 

Música de fons: VarioTess, "Forsaken", <a href="https://icons8.com/music/author/variotess">VarioTess</a>