dissabte, 25 de setembre del 2010

Llegir és un art

Una competència bàsica que ha d'assolir un estudiant quan acaba l'ESO és la competència comunicativa. De fet, els estudiants, els professors de qualsevol matèria, ens movem quotidianament en l'espai de les paraules, orals i escrites, exposicions, exàmens, resums, llibres de text, lectures literàries, treballs, etc. Caldria destacar però que dins de la competència comunicativa destaca en l'àmbit escolar la dimensió lectora. Així és! El llibre de text, la pissarra (la del clarió i la digital), els apunts, la busqueda d'informació a Internet, els propis exàmens, els correus electrònics, els missatges de Messenger... tot això té un sentit quan és llegit.
Llegir no és fàcil. Ho estem practicant des de ben menuts. Però encara és menys fàcil entendre el que es llig, entendre el que es diu entre línies o entendre perquè algunes coses un escriptor o escriptora no les ha volgut posar per escrit.
En efecte, llegir és un art. I una persona arriba a ser un "artista" a força de practicar un art, de llegir en aquest cas. S'aprén a llegir, llegint.
A continuació podeu gaudir d'un seguit d'imatges que són quadres en què el pintor ha volgut fer, d'alguna manera, un homenatge a la lectura i ha buscat de deixar al llenç la imatge dels lectors i de les lectores.
Aquesta presentació formà part d'una sessió de formació al professorat que dos professors de l'IES Almussafes van impartir, no fa molt, sobre el tema de l'animació lectora.